Kommunen kan ikke uddelegere skolebestyrelsens beføjelser

Kommunen kan ikke uddelegere skolebestyrelsens beføjelser

Undervisningsministeriet kender Holstebro Kommunes styrelsesvedtægt ulovlig.

Da Holstebro Kommune for et par år siden lagde nogle folkeskoler sammen til en skole med flere afdelinger, oprettede kommunen samtidig såkaldte profilråd på hver enkelt afdelingsskole. Profilrådene skulle fungere som en miniudgave af skolebestyrelsen på hver enkelt afdeling.
I den forbindelse tildelte kommunalbestyrelsen profilrådene en række af de kompetencer, som skolebestyrelsen har.
Det er imidlertid ikke lovligt, har Undervisningsministeriet nu afgjort, efter Skole og Forældre har bedt ministeriet kigge på konstruktionen.

- Det er meget tilfredsstillende, at Undervisningsministeriet siger til kommunerne, at de ikke kan give skolebestyrelsens kompetencer væk til nogle andre, siger Skole og Forældres formand, Mette With Hagensen.

Undervisningsministeriet har i tidligere vejledninger helt forbudt uddelegering af skolebestyrelsens kompetencer. Den nye afgørelse betyder imidlertid en ændring i denne praksis. Nu er vejledningen, at det er de almindelige regler for uddelegering af kompetencer, der skal gælde. Det betyder, at skolebestyrelsen kan uddelegere kompetence til eksempelvis et profilråd på en afdeling. En såkaldt intern delegering er lovlig, hvis der er et behov for delegationen, delegationen er forsvarlig, kvalifikationerne hos modtageren er i orden og der er passende kontrol- og tilsynsforanstaltninger.

- Uddelegering er ikke noget man bare lige gør. Skolebestyrelsen skal overveje grundigt, om det er en god ide at uddelegere, da man flytter indflydelsen fra de folkevalgte i skolebestyrelsen til afdelingsråd. I sidste ende er det jo skolebestyrelsen, der er den ansvarlige myndighed, siger Mette With Hagensen.

Skole og Forældres formand opfordrer til, at uddelegering ikke bruges til at reparere på en dårlig skolestruktur.

- Hvis kommunen vil sammenlægge flere store skoler, der reelt fungerer som selvstændige skoler, så lad være. Det er bedre at bevare skolerne som selvstændige skoler med egen skolebestyrelse og ledelse. Har man allerede helt selvstændige afdelingsopdelte skoler, så lav det om. Det er aldrig for sent at lave en dårlig beslutning om, siger Mette With Hagensen.

 

Udgivet den

20. august 2018

af

sp

Læs også

11.06.24
Forældres tillid til inklusion halter
Mange kommunerne er godt i gang med at lægge planer, så flere børn med særlige behov kan gå i den almene folkeskole, og flere er allerede i gang med...
Skole og Forældre på Folkemødet
06.06.24
Skole og Forældre deltager på Folkemødet 2024
Igen i år deltager Skole og Forældre på Folkemødet 13.-15. juni 2024. Læs her om de debatter vi deltager i. Vi kommer vi som altid til at tale om...