Udemokratisk afbureaukratisering af folkeskolen

Udemokratisk afbureaukratisering af folkeskolen

Skole og Forældre er ikke inviteret med til at forenkle reglerne i folkeskolen.

Regeringen og Kommunernes landsforening har netop besluttet at nedsætte et udvalg bestående af repræsentanter fra Kommunernes Landsforening og tre ministerier. Udvalget skal komme med forslag til regelforenkling på folkeskoleområdet.

- Dagsordenen for det udvalg er at give kommunerne mere frit spil på skoleområdet. Jeg er meget bange for, at resultatet bliver færre rettigheder til forældre, lærere og elever. Derfor synes jeg det er helt uacceptabelt, at folkeskolens øvrige parter ikke er inviteret med i det udvalg, siger formanden for Skole og Forældre, Benedikte Ask Skotte.

Hun frygter at motivet bag forenklingerne hovedsageligt er muligheden for økonomiske besparelser i kommunerne. Dermed risikerer forenklinger at ende med at forringe kvaliteten i undervisningen.

- Det er et demokratisk problem, at man i et helt lukket forum mellem KL og tre ministerier vil drøfte ændringer i folkeskoleloven som kan få vidtrækkende konsekvenser, uden at Folketinget og folkeskolens parter bliver inddraget i arbejdet, siger Benedikte Ask Skotte.

Så sent som i juni 2008 afleverede det såkaldte ”Udvalg til afbureaukratisering af folkeskolen” en 85 sider lang rapport med forslag til regelforenklinger. I udvalget deltog alle folkeskolens parter.

- Undervisningsministeren og Kommunernes Landsforening kan begynde med at læse det udvalgs anbefalinger. Dem har ministeren og KL ikke brugt til noget endnu – og de anbefalinger har et langt bredere demokratisk mandat, end de lukkede møder som kommuneaftalen lægger op til, siger Skole og Forældres formand.

Hun opfordrer også kommunerne til at bruge de frikommuneforsøg, som allerede i dag er en mulighed for kommunerne.

- Regelforenkling er en glimrende ide, men skal ikke kunne misbruges til at forringe kvaliteten af undervisningen i folkeskolen, siger Skole og Forældres formand, Benedikte Ask Skotte.

Udgivet den

10. juni 2011

af

Læs også

20.03.24
Ny aftale: Mere indflydelse til skolebestyrelserne
I den nye aftale, der er indgået mellem regeringen, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti, om...
Omsorgsplaner i folkeskolen
12.03.24
I hver klasse sidder der to børn uden venner
Ny venskabsundersøgelse, lavet af Skole og Forældres magasin Skolebørn, viser, at der sidder to børn i hver klasse, der ikke har nogen venner i...