Underretning af hjemmet

Underretning af hjemmet

Her kan skolebestyrelsen få hjælp til at sikre forældrenes løbende og fyldestgørende orientering om deres barns faglige og trivselsmæssige udvikling. Der er principper til inspiration og hjælpeskemaer til brug for det konkrete arbejde.

Underretning af hjemmet om elevens udbytte af undervisningen

Det er meget vigtigt, at skolen har en god praksis for, hvordan forældrene bliver orienteret om deres barns udbytte af undervisningen.

Folkeskolelovens § 13, stk. 1 og 2, siger:

  • § 13. Eleverne og forældrene, jf. § 54, skal regelmæssigt underrettes om lærernes og eventuelt skolens leders syn på elevernes udbytte af skolegangen. Forældrene skal underrettes skriftligt om resultaterne af test, jf. § 13 a. Forældrene skal have adgang til de anvendte opgaveformuleringer og elevens svar på opgaverne i de lineære test, hvis forældrene anmoder herom. Børne- og undervisningsministeren kan fastsætte nærmere regler om tidspunktet for forældrenes adgang.
  • Stk. 2. Som led i undervisningen skal der løbende foretages evaluering af elevernes udbytte heraf, herunder af elevens tilegnelse af kundskaber og færdigheder i fag og emner set i forhold til kompetencemål og opmærksomhedspunkter, jf. § 10. Evalueringen skal danne grundlag for vejledning af den enkelte elev og for den videre planlægning og tilrettelæggelse af undervisningen, jf. § 18, og for underretning af forældrene om elevens udbytte af undervisningen, jf. stk. 1.

Et af redskaberne i underretningen af hjemmene om elevens udbytte af undervisningen er meddelelsesbogen. Der står således i folkeskolelovens § 13 b:

  • § 13 b. Som led i den løbende evaluering, jf. § 13, stk. 2, skal der for hver elev fra børnehaveklassen til og med 9. klassetrin udarbejdes en meddelelsesbog. Meddelelsesbogen skal understøtte og kvalificere dialogen mellem skole og hjem og indeholde få, væsentlige fokuspunkter for den enkelte elevs faglige og alsidige udvikling.
  • Stk. 2. For elever på 1.-9. klassetrin skal fokuspunkter for den faglige udvikling i fagene dansk og matematik indgå i meddelelsesbogen, jf. stk. 1. For elever i børnehaveklassen skal fokuspunkter for den faglige udvikling i kompetenceområderne sprog og matematisk opmærksomhed indgå i meddelelsesbogen, jf. stk. 1.
  • Stk. 3. På 7., 8. og 9. klassetrin skal meddelelsesbogen ud over de i stk. 1 og 2 nævnte oplysninger indeholde oplysninger om elevernes overvejelser om uddannelse og de faglige krav til uddannelsen. Meddelelsesbogen skal tillige indeholde oplysninger om eventuelle særlige målrettede skole- og vejledningsindsatser, der måtte være igangsat.
  • Stk. 4. For elever i børnehaveklassen og på 1.-9. klassetrin med udfordringer i skolen skal meddelelsesbogen ud over de i stk. 1-3 nævnte oplysninger indeholde oplysninger om de indsatser og den opfølgning, skolen har iværksat for at imødekomme elevernes udfordringer.
  • Stk. 5. Meddelelsesbogen skal være skriftlig. Meddelelsesbogen skal anvendes regelmæssigt og gøres tilgængelig for eleven og forældrene mindst én gang om året.

Og folkeskolelovens § 44, stk. 2, nr. 5, siger, at skolebestyrelsen skal fastsætte principper for underretning af hjemmene om elevernes udbytte af undervisningen.

Princippet kan udformes på mange måder og skal passe til jeres skole og til jeres værdigrundlag. Samtidig skal princippet udformes, så det passer til den skolepolitik, der er i kommunen, og så det ligger indenfor lovgivningen.

Her er en række redskaber, der kan hjælpe med at lave et effektfuldt princip:

 

Senest opdateret den

18. marts 2025

af

pe

Læs også

22.04.25
Skoleudviklingssamtalen - en ny og vigtig mulighed for at få indflydelse på skolens udvikling for skolebestyrelsen
Skoleudviklingssamtaler er et forum, hvor skoler og kommunen mødes for at drøfte, hvordan man sammen kan lægge en udviklingsplan, der styrker...
01.04.25
Flere valgfag i udskolingen
Over de kommende år skal eleverne i udskolingen have flere valgfag - både med og uden eksamen. Det stiller krav til elever, personale og skoleleder,...