Anbefaling svækker folkeskolen

Anbefaling svækker folkeskolen

Større folkeskoler betyder flere friskoler

- Vi ved, at der åbner to friskoler hver gang kommunerne lukker tre folkeskoler. Fremtiden bliver, at hvert tredje skolebarn kommer til at gå i friskole, hvis kommunerne følger anbefalingerne fra Skolernes Rejsehold. Det er en dramatisk svækkelse af folkeskolen, siger Skole og Forældres formand Benedikte Ask Skotte.

Baggrunden er, at Skolernes Rejsehold anbefaler at nedlægge små folkeskoler med mindre end tre spor. Den anbefaling er kommunerne allerede godt i gang med at udføre. TV 2 Nyhederne har netop optalt de lukningstruede folkeskoler i 11 udvalgte kommuner. Her er hver fjerde folkeskole nu truet af lukning.

- Jeg har ingen problemer med at lukke en skole, når der er gode grunde til det. Det vi ser nu er dog, at folkeskoler bliver lukket, friskoler opstår og at de kommunale besparelser ikke kommer til at holde. Det er ikke gennemtænkt, siger Benedikte Ask Skotte.

For at spare penge vil kommunerne i den kommende tid lukke et stort antal skoler, selvom der hverken er dokumentation for, at små skoler er dyrere eller dårligere end store skoler.

Tilmed holder besparelserne sjældent, fordi kommunerne som regel ikke indregner den nedgang i det kommunale bloktilskud, som bliver udløst, når antallet af børn i friskolerne stiger.
Allerede nu har undervisningsministeriet eksempelvis fået 61 anmeldelser af nye friskoler til oprettelse i 2011.

- Det er uhyre vigtigt for mange forældre, at skolen er tæt på. De mener også, at små skoler giver et mere trygt skolemiljø for deres børn. Så kan det ikke nytte, at kommunerne kun tænker i snævre økonomibaner. Kommunerne er nødt til at se på helheden, siger Skole og Forældres formand, Benedikte Ask Skotte.

I dag er der knap 1600 folkeskoler i Danmark. Skolernes Rejsehold vil have skoler med mindst tre spor. Det betyder i runde tal, at antallet af folkeskoler i Danmark skal halveres.

Udgivet den

13. august 2010

af

Læs også

11.06.24
Forældres tillid til inklusion halter
Mange kommunerne er godt i gang med at lægge planer, så flere børn med særlige behov kan gå i den almene folkeskole, og flere er allerede i gang med...
Skole og Forældre på Folkemødet
06.06.24
Skole og Forældre deltager på Folkemødet 2024
Igen i år deltager Skole og Forældre på Folkemødet 13.-15. juni 2024. Læs her om de debatter vi deltager i. Vi kommer vi som altid til at tale om...