Kommuneaftale skal rette op på folkeskolens økonomi

Kommuneaftale skal rette op på folkeskolens økonomi

Skolebestyrelsesformænd over hele landet opfordrer finansministeren til at prioritere folkeskolen i forhandlingerne om kommunernes økonomi.

Op mod to hundrede skolebestyrelsesformænd på folkeskoler over hele Danmark opfordrer nu regeringen og Kommunernes Landsforening til at sætte folkeskolen øverst på listen, når de mødes i dag mandag og i morgen for at lave en aftale om kommunernes økonomi for 2020.

Forhandlingerne mellem Finansministeriet og Kommunernes Landsforening om kommunernes økonomi for 2020 er inde i den afsluttende fase. Som det ser ud nu er kommunerne især interesseret i at bruge penge på bygninger, ældre og syge.

Der er imidlertid besparelser på folkeskolen på vej i mange kommuner, blandt andet Roskilde, Dragør, Middelfart, Ringkøbing-Skjern, Herning, Lyngby-Taarbæk og mange flere.
Skolebestyrelsesformændene gør derfor opmærksom på, at der er behov for også at bruge penge på folkeskolerne.

 - Eleverne siver ud af folkeskolen på grund af store klasser, skolelukninger og dårlig inklusion. Regeringen og kommunerne er nødt til at give folkeskolen bedre vilkår, hvis forældrene fortsat skal vælge folkeskolen til, siger Skole og Forældres formand, Rasmus Edelberg.

Skolebestyrelsesformændene har skrevet under på en henvendelse til finansministeren og Kommunernes Landsforening. Mange af skolebestyrelsesformændene har også en personlig kommentar til forhandlerne, der understreger alvoren i deres henvendelse.

Hanne Møller, der er skolebestyrelsesformand på Stolpedalsskolen i Aalborg, skriver:

"Jeg har haft børn i folkeskolen siden 2007 og har set hvordan der år efter år spares - man kan ikke blive ved. Selv bygningerne bliver ikke holdt ved lige."

René Bomholt, skolebestyrelsesformand, Store Magleby Skole i Dragør, skriver:

"Vi sidder midt i den kommunale budget-proces og endnu engang er der specifikke besparelsesforslag på folkeskolen - plus de generiske rammebesparelser (grønthøstere), der rammer alle dele af kommunen, inklusive vores folkeskoler. Vi kan ikke forsvare at proppe flere elever ind i klasselokalerne eller at skære ned på de voksne."

Se alle skolebestyrelsesformændenes kommentarer

Deltagerne i møderne mandag og tirsdag om kommunernes økonomi er finansminister Nicolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag, samt Jacob Bundsgaard og Martin Damm, der er henholdsvis formand og næstformand i Kommunernes landsforening.

Udgivet den

2. september 2019

af

sp

Læs også

02.04.24
Flere henvendelser om vold og overgreb end forventet
En gennemgang af samtlige henvendelser til Forældrerådgivningen i årene 2020-2024 viser, at der er flere henvendelser om vold og seksuelle krænkelser...
20.03.24
Ny aftale: Mere indflydelse til skolebestyrelserne
I den nye aftale, der er indgået mellem regeringen, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti, om...