Økonomi afgør støtten til børn med særlige behov

Økonomi afgør støtten til børn med særlige behov

”Skolen siger selv, at de ikke har økonomi til at give min datter den støtte, hun har behov for,” skriver en af forældrene i magasinet Skolebørns undersøgelse med besvarelser fra 1.175 forældre til børn med særlige behov.

Skoler har ikke råd til at opfylde elevers behov for støtte, tildelte støttetimer aflyses og det rette skoletilbud gives ikke, hvis det er for dyrt. Hele 75 procent af forældrene i magasinet Skolebørns nye undersøgelse oplever, at økonomi har indflydelse på, hvilket tilbud deres barn får.
Det bør være en øjenåbner for politikerne, at størstedelen af forældrene oplever, at økonomien er en stopklods for deres børns udvikling i skolen, mener formand for Skole og Forældre, Rasmus Edelberg.
”Det kan vi ikke være bekendt som samfund. Derfor er mit klare budskab til politikerne: Der skal afsættes flere penge til folkeskolen. Vi kan ikke nøjes med discount-inklusion,” siger han.

Forældre knækker i kampen for deres børn
Angst, stress, depression og skilsmisser. Det er nogle af de konsekvenser, som flere forældre oplever af deres kamp for at få den rette hjælp til deres børn med særlige behov.
”Jeg føler, at jeg er ved at knække på grund af kommunen.” ”Hele familien er kørt ned. Stress og sygemeldt,” lyder nogle af kommentarerne i undersøgelsen.

Tal: Det oplever forældre til børn med særlige behov

  • 75 % oplever, at økonomien har haft indflydelse på, hvilket tilbud deres barn har fået (53 % oplever det ”i høj grad”).
  • 67 % oplever systemets samlede håndtering af deres barn som ”ikke så god” eller ”meget dårlig”.
  • 51 % oplever, at samarbejdet med skolen og/eller kommunen har haft en ”negativ” eller ”meget negativ” betydning for deres familieliv.
  • 45 % oplever, at deres barn ”i ringe grad” eller ”slet ikke” udvikler sig fagligt i sit nuværende skoletilbud.
  • 45 % oplever ”i ringe grad” eller ”slet ikke” at blive hørt og inddraget i forbindelse med, hvilken støtte/skoletilbud deres barn får.

Om undersøgelsen
1.175 forældre til børn med særlige behov har i april 2019 besvaret spørgeundersøgelsen fra magasinet Skolebørn. Undersøgelsen er sendt ud til de forældre, der er tilmeldt Skolebørns nyhedsbrev og delt i forskellige Facebook-grupper for forældre til børn med særlige behov.

Du er velkommen til at citere undersøgelsen, så længe Skole og Forældres magasin, Skolebørn, tydeligt angives som kilde. Er du interesseret i flere tal eller kommentarer fra forældreundersøgelsen eller kontakt til kilder eller cases, så kontakt redaktør Maj Carboni på mc@skole-foraeldre.dk eller telefon 28 93 36 80.
Er du interesseret i en kommentar fra Skole og Forældres formand, så kontakt Rasmus Edelberg på rae@skole-foraeldre.dk eller telefon 23 27 05 38.

Udgivet den

16. maj 2019

af

sp

Læs også

14.12.22
Regeringsgrundlag med gode takter for samarbejde og kvalitet
Den nye regering vil sætte folkeskolen fri og fortsætte udviklingen af skolen i partnerskabet ’Sammen om skolen’. Derudover skal der nedsættes en...
07.12.22
Elever, lærere og forældre: Børn skal undervises af deres lærere, ikke af computere
Folkeskolen har til opgave at sikre lige muligheder for god uddannelse til alle børn. Det er en grundpille under vores velfærdssamfund, og en af de...