Skolebestyrelsens principper har effekt

Skolebestyrelsens principper har effekt

Skolebestyrelsens principper har betydning for udviklingen på skolen, men mange skolebestyrelser laver få principper.

Otte ud af ti formænd og næstformænd i skolebestyrelserne mener, at bestyrelsens principper har indflydelse på skolens hverdag. Alligevel har kun tre ud af ti skolebestyrelser vedtaget principper for eksempelvis inklusion eller understøttende undervisning.

- En del skolebestyrelser laver ret få principper. Det undrer mig, fordi skolebestyrelsesformændene vurderer, at principperne faktisk har en effekt, siger Skole og Forældres formand, Mette With Hagensen.

Undersøgelsen, som Skole og Forældre har lavet blandt formænd og næstformænd i skolebestyrelserne på folkeskolerne, viser at knap halvdelen af skolebestyrelserne fører tilsyn med, om principperne bliver ført ud i livet, mens kun hver syvende skolebestyrelse har egentlige succeskriterier i principperne.

- Jævnligt tilsyn og konkrete succeskriterier i principperne er nogle af vejene til at give principperne mere effekt. Hvis skolebestyrelsen skal have indflydelse i folkeskolen, er der efter min mening ingen vej uden om at skolebestyrelserne formulerer nogle flere principper, siger Skole og Forældres formand.

Hun anerkender, at det kan være et stort arbejde at få lavet principper.

- Man skal selvfølgelig ikke lave principper for princippernes skyld. Det er vigtigt at tage fat der, hvor der faktisk er brug for mere tydelige holdninger til, hvilken retning skolen skal bevæge sig i, siger Skole og Forældres formand.

Tabel 1: Skolebestyrelsens principper

Undersøgelsen er lavet blandt formænd og næstformænd i skolebestyrelser på folkeskoler, der er medlem af Skole og Forældre. Undersøgelsen er lavet i november 2015. 268 formænd og næstformænd har deltaget i undersøgelsen.

Udgivet den

28. oktober 2016

af

sp

Læs også

05.12.23
PISA-undersøgelse viser tilbagegang i matematik og læsning
De danske elever går tilbage både i matematik og læsning, og det gælder for både fagligt svage og stærke elever. Det viser den nye PISA-undersøgelse.
29.11.23
Nyt behandlingstilbud kan gøre en forskel for børn og unge i mistrivsel
Det skal være lettere at få hjælp, når et barn mistrives. Derfor skal landets kommuner fra 2024 i samarbejde med børne- og ungdomspsykiatrien i hver...