Forældre anbefaler ikke unge en halv uddannelse

Forældre anbefaler ikke unge en halv uddannelse

Forældre tøver med at anbefale unge en erhvervsuddannelse, når der er stor mangel på praktikpladser.

DI og flere LO-forbunds nye kampagne for at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse får stor opbakning af Skole og Forældre.
Det er imidlertid svært for mange forældre at anbefale de unge en erhvervsuddannelse, når der samtidig er stor mangel på praktikpladser.

- Når forældre skal vejlede de unge kan det være svært at anbefale en erhvervsuddannelse, når der mangler tusindvis af praktikpladser og mange unge dermed ikke kan afslutte deres uddannelse. Der er ingen, der vil have en halv uddannelse, siger Skole og Forældres formand, Mette With Hagensen.

Forældre har stor indflydelse på unges valg af ungdomsuddannelse. Især mors mening er vigtig.

- Hvis vi som forældre skal anbefale en erhvervsuddannelse, vil vi være mere sikre på, at vores teenager kan få en hel uddannelse. Det er meget forståeligt, at forældre i dag er tilbøjelig til at vælge det sikre og peger på de gymnasiale uddannelser, siger Mette With Hagensen.

Hun anbefaler derfor erhvervsorganisationerne og Folketinget at løse praktikpladsproblemet, hvis de vil undgå, at der mangler mange tusinde håndværkere i Danmark om nogle år.

- Praktikpladsmanglen har været der i snart generationer. Både i nedgang og i opgang. Jeg synes Folketinget og erhvervsorganisationerne skal løse praktikpladsproblemet én gang for alle i de kommende forhandlinger om en reform af erhvervsuddannelserne. Også selvom det skulle betyde et opgør med vekseluddannelsessystemet, siger Skole og Forældres formand.

- Hvis praktikpladsproblemet bliver løst, vil flere forældrene helt sikkert anbefale de unge at tage en erhvervsuddannelse, siger hun.

- Det er fint med imagekampagner fra DI og LO og det støtter jeg meget gerne. Dem, der har indflydelsen, må altså også tage værktøjskassen frem og løse det grundlæggende problem. Det nytter ikke at bebrejde forældrene, når de i deres vejledning reagerer på en usikker situation, siger Mette With Hagensen.

Baggrunden for DI, 3F, HK/Privat og Dansk Metals kampagne er blandt andet, at mange med studentereksamen ikke kommer videre i uddannelsessystemet, samtidig med at prognoser viser, at der om få år vil mangle mange tusinde med en erhvervsuddannelse.

Yderligere kommentarer: Landsformand i Skole og Forældre, Mette With Hagensen, tlf.: 31 71 63 78

 

Udgivet den

22. august 2013

af

Læs også

20.11.21
Regitze Spenner Ishøy ny næstformand
Regitze Spenner Ishøy afløser Cecilie Harrits som næstformand i Skole og Forældre
09.11.21
Skole og Forældres landsmøde skal vælge ny næstformand
144 delegerede mødes fredag den 19. og lørdag den 20. november 2021 i Nyborg til Skole og Forældres landsmøde.