Er de ansatte på skolen omfattet af det værdiregelsæt, som skolebestyrelsen vedtager?

Er de ansatte på skolen omfattet af det værdiregelsæt, som skolebestyrelsen vedtager?

Vi skal til at revidere vores værdiregelsæt, og når jeg kigger på det eksisterende, så slår det mig, at det stort set kun beskriver, hvad eleverne skal. Men de ansatte på skolen er da også omfattet af det værdiregelsæt, som skolebestyrelsen vedtager?

Svar:

Ja. Selvom værdiregelsættet hovedsageligt er rettet mod elevernes opførsel, gælder skolens værdiregelsæt også for de ansatte på skolen.

Ifølge folkeskoleloven er det skolebestyrelsen, der fastsætter skolens ordensregler og værdiregelsæt.

Det fremgår af lovens bemærkninger, at værdiregelsættet (ligesom ordensreglerne) gælder for alle skolens aktiviteter, og altså også SFO’en og de aktiviteter, der foregår udenfor almindelig skoletid.

Værdiregelsættet og ordensreglerne gælder for alle - naturligvis også forældre - der deltager i aktiviteter, som skolen arrangerer.

I forbindelse med skolens ansatte står der eksempelvis i Undervisningsministeriets hæfte ”God orden i folkeskolen”, at ”værdiregelsættet skal bidrage til (…) et godt psykisk undervisningsmiljø med respektfulde relationer (…) mellem elever og ansatte.”

I bemærkningerne til loven står der, at skolebestyrelsen skal udarbejde værdiregelsættet i et tæt samarbejde med skolelederen, og at det er hensigtsmæssigt at inddrage input fra den samlede forældrekreds, elevrådet og de ansatte, eksempelvis i form af debatmøder eller andet.

Se også værktøj til skolebestyrelsens arbejde med værdiregelsættet.

Senest opdateret den

20. april 2017

af

pe

Læs også

19.12.23
Se i oversigten hvilke muligheder 2024 byder på
Bliver løbende opdateret
23.02.23
Princip for meddelelsesbogen
Skole og Forældre har formuleret nedenstående princip for meddelelsesbogen til inspiration til skolebestyrelserne